top of page

KILE JA PLASTI TAASKASUTAMISE KONKURSI VÕITIS EKA "RINGNÕU"

Maailmas võetakse igas minutis kasutusele ca miljon uut kilekotti, taaskasutusse läheb neist alla ühe protsendi. Aastas raisatakse maailmas keskeltläbi 10 kg plastpakendeid inimese kohta. Kuna näiteks kõige tavalisemad kilekotid, mida toodetakse naftast, lagunevad 700 - 1000 aastat, ei ole mõstlik kilematerjali jätta looduse hooleks vaid leida sellele taaskasutust.


Foto: Andre Altjõe


Eesti teadus- ja arendusasutuste koostöövõrgustik ADAPTER ja Kaubamaja AS kuulutasid kevadel välja konkursi, et leida uusi nutikaid lahendusi kile ja plasti taaskasutamiseks.

Konkursile said ideekavandeid esitada kõikide Eesti ülikoolide, kõrgkoolide ning teadus- ja arendusasutuste tudengid ja esindajad. Ideekavandites pakuti välja, et plasti- ja kilejääke võiks ümbertöödeldes kasutada ühistranspordi istmekatete tegemiseks, täitematerjaliks, erinevate tarbeesemete valmistamiseks ja ka näiteks kütteõli toormaterjaliks.

9. oktoobril toimunud Ettevõtlusauhindade galaõhtul anti välja konkursi peaauhind ja 5000 eurot Eesti Kunstiakadeemiale ideekavandi “Ringnõu” eest. Idee autorid Maarja Mõtus ja Vitali Valtanen pakkusid välja süsteemi, kus klient saab toidupoes osta toidu spetsiaalsesse korduvkasutatavasse panditavasse nõusse, mille saab hiljem tagastada poodide juures asuvatesse automaatidesse, kust need peale korralikku puhastamist taas ringlusesse lähevad.

bottom of page