top of page

TLÜ Tallinna Ettevõtluspäeval: Kuidas koduaia ja metsasaadustest saavad uudsed ilutooted

27. septembril kell 14.00-15.00 Viru Konverentsikeskus, saal Bolero 1

Järjest olulisemaks on ettevõtjate seas muutunud võimaluse leidmine kohalike ressursside väärindamiseks, eriti selliste, millele ei ole leitud seni rakendust. Tallinna Ülikooli molekulaarkeemia tootearendusgrupp koostöös ettevõtjatega on arendanud viimaste aastate jooksul huvitavaid loodussõbralikke kosmeetikatooteid. Nii on kasutusse jõudnud kuusevaik, hobukastan, vetikad, kopranõre ja palju muud.


Tallinna Ülikooli laborid
Tallinna Ülikooli laborid

Oma lugu uudsest lähenemisest tootearendusele ja keskkonnasõbralikele toodetele ning arendusprotsessidesse räägivad ettevõtjad, kes on otsustanud muude tegemiste kõrval välja arendada ka päris oma toote ja jõuda sellega nii kodu- kui välisturgudelegi.


Kopranõrest kosmeetikatooted


27. septembril aset leidval arutelul räägib Xarus Cosmetics tegevjuht Martti Lemvald sellest, kust tuli mõte kasutada oma uues tootes loomset preparaati ehk kastoorumi ehk koprnõret.


On teada, et kopranõres on üle 100 keemilise aine, rohkesti salitsüülhapet ja kuna selle mõjuained on tugevad ja väga mitmekülgsed, kasutas vanarahvas seda erinevate nahahaiguste puhul, näiteks ekseemid või raskesti paranevad haavad. Kuid tänapäeval on ilutoodete tootmisel vaja olla kindel toote laitmatus kvaliteedis, mistõttu peab enne esivanemate ravimeetodite taas ausse tõstmist neid põhjalikult uurima ja uue toote turule toomiseks põhjalikult ette valmistama. Ettevõte esimene tootearendusfaas loomse preparaadi väärindamisel toimus 2020. aastal koostöös Tallinna Ülikooli molekulaarkeemikutega ja tulemused näitasid, et kreemi mõju kasutajatele on positiivne, kuid toode vajab olulist edasiarendamist. Ettevõtte esmaseks tegevuseks oli õigete koostisainete väljaselgitamine ja kastooreumi sisaldava mõjusa kreemi retsepti väljatöötamine. Erinevate tootearendusetappide tulemusel jõuti spetsiifilise loomse ekstrakti valmistamise optimeerimiseni, tuvastati ekstraktide bioloogiline aktiivsus, viidi läbi vajalik retseptiarendus ning leiti sobivaima otstarbega toode, milleks osutus näo- või kehakreem.

Xarus Cosmetics on otsustanud arendustööga jätkata, samuti leida ka lahendus, kuidas vähendada kreemi omapärast lõhna. Arendataval kreemil võiks eeldatavasti olla aknet, põletikku ja paistetust leevendav toime, vananemisilmingute leevendamise võimekus. Lisaks võiks ta sobida nahahaigustega nagu ekseem, psoriaas ja rosaatsea võitlevale või problemaatilise nahaga (kuiv, tundlik) inimesele.


Hobukastanist üldpuhastusvahend


Taluelu OÜ juhatuse liige Maret Sikstus räägib vestlusringis, kuidas tuli mõttele leida rakendus meie parkides leiduva hobukastani viljade väärindamiseks ja uudse loodusliku toote väljaarendamiseks.


Maailmas on laialt levinud pesupähklite kasutamine, millede toime tuleneb saponiinidest, mis on seebitaolised pindaktiivsed ained. Ka Eestis kasvava hariliku hobukastani vili sisaldab saponiine. Kodumaise tooraine kasutamine on keskkonnasõbralikum ja jätkusuutlikum ning toote jalajälg tarneahela vaates loodussõbralikum - seni Aasiast imporditud pähklite asemel väärindame kohaliku ressursina hobukastanit, mida leidub küllaldaselt meie parkides ja mujal.


Tallinna Ülikooli molekulaarkeemia laborites uuriti hariliku hobukastani viljas sisalduvaid keemilisi ühendeid ja viidi läbi sellest valmistatud üldpuhastusvahendi säilivuskatsed. Kuna valminud üldpuhastusvahend põhineb kohalikul toorainel, ei pea seda kaugelt transportima tänu millele väheneb ka CO2 heide. Toode on ka loodussõbralik, sest tootmisel tekkivaid jääke saab komposteerida. TLÜ uurimisgrupi toel valminud uudne toode on hetkel veel küll tootmisfaasis, kuid jõuab peagi turule.


Mitmekesine osalejatering


Arutelus osalevad ettevõtjad Martti Lemvald, Xarus Cosmetics OÜ tegevjuht, Maret Sikstus, Taluelu OÜ juhatuse liige ning Kelly Antropov, ARI CARE OÜ juhatuse liige. Ülikooli tootearendusgruppi esindavad Maria Martšenko, TLÜ LTI tooteinnovatsiooni arendusspetsialist ja Mari-Liis Leinus, TLÜ LTI keemilise analüüsi katselabori juhataja. Rahastajapoolset vaadet avab Erki Varbola, Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse ettevõtlustoetuste tiimijuht. Vestlust juhib Ingrid Hindrikson, TLÜ projektide ja teadmussiirde keskuse ettevõtluskoostöö ekspert.


Kohtume 27. septembril kell 14.00-15.00 Viru Konverentsikeskuse saalis Bolero 1.


Sündmus on tasuta, kuid vajalik on eelnev registreerimine. Registreeru sündmusele SIIN.

Kosmeetikatoodete arendus Tallinna Ülikoolis

bottom of page